Miloslava – Slovakien (dag 1-2)

by Irina Bernebring Journiette

God morgon och god middag. Nu sitter jag och Emilia i våra sängar med vars en laptop framför oss och reflekterar över dagen. Givande hitintills. Mycket flumm måste jag medge, men ändå givande.

Spenderade dagen i Köpenhamn med daddy. Det var otroligt mysigt, brunchade med hans väninna Karin och sedan gav vi oss i kast med lite “last minute”  shopping inför min resa. Naturligvis hade jag struntat i att packa det mesta, eftersom jag brukar handla saker när jag väl är på plats. Min käre far påminde mig dock om att det kan vara svårt att hitta alla udda grejer jag söker i en by i Slovakien. Tre sekunder senare insåg jag att jag hade skoskav, och eftersom jag hellre är fin än bekväm. Hade jag bara stoppat ner ett par vackra skyhöga pumps och inga gångsskor förutom de nyinköpta jag hade på mig. Så, vi gav oss på jakt. Men, i (dumma) Danmark hade de bara likadana skor som de har i Sverige. Inget egentligt problem om det inte vore för växelkursen. 600 kronor för ett par skor i Danmark (som kostar 600 kronor i Sverige) är lika med 886 svenska kronor. Med en mellanskillnad på strax under 300 dök principiellt snåla Ina fram och bet ihop. I stället tog vi oss kvickt hem till pappsen som bjöd på Dumleglass och som fyllde mitt redan överfyllda handbagage med plåster.

Klockan var 18.04 när Emilia dök upp på Kastrup. Jag viftade så fint med min svenska flagga som jag tvingade pappa att köpa (som redan har viftats sönder) och sedan gav vi oss i väg.

Landade i Wien vid 21.47, och tog bussen till Bratislava. Innan dess lyckades jag vi hitta på en massa buss och sprida förvirring kring oss. Flygplanströtta (och valborgströtta) jag hittade på en massa ord utan någon som helst mening, och Emilia övertalade sig själv på Wiens flygplats att vi redan var i Slovakien. Det var inte förrens hon reflekterade kring varför folk pratade “tyska” i Slovakien som vi kom ihåg var vi skulle och var vi var.

Till slut kom vi fram, och nu är vi här. Folket är trevligt, kreativa härliga människor, i kväll är det grillfest och i morgon börjar kursen på riktigt.

Uppdaterar i morgon. Ska strax ge mig ut på utflykt i Miloslava och utforska vad som gömmer sig under varje sten. Spännande med nya ställen.

Slovakien hitintills – Annorlunda, spännande, tydliga Sovjetiska drag.

Advertisement