Ett klokt resonemang

by Irina Bernebring Journiette

Idag hade jag en lång diskussion med min far. Vi pratade om livet och Jacob Holdt och Amerika. Min far är Amerikan, born and raised. Han är ball. Idag reflekterade vi över den galna “american dream” som drivit många amerikaner till bankrutt. Behovet av att äga. Att handla för pengar man inte har för att leva i någonslags utopi. Men då sa min pappa något klokt. Ungefär så här lät det (egen översättning).

Pappa — Vad är en amerikan?

Jag — Vet inte?

Pappa — Jo, vad är alla amerikaner utom indianerna?

Jag — Invandrare?

Pappa — Nja, de är hemlösa européer. Amerikanerna var de som inte hade något kvar i Europa. De flyttade till USA och ville äga något. De körde bort indianerna och deras idéer om allas rätt till lika ägande och “vi går vart vi vill”- tänket. Sedan köpte de mark och byggde staket och hus.

Precis så är det. Han knäckte koden till vad som driver den amerikanska drömmen. Viljan att äga.

Advertisement