Regn.

by Irina Bernebring Journiette

Regn är nederbörd som endast består av vatten. Regndropparnas diameter varierar normalt mellan 0,05 och 3,0 mm, men kan i ovanliga fall bli ända upp till 10 mm innan de sönderfaller i mindre droppar. Regn är den nederbördsform som har störst betydelse som källa för färskt vatten i stora delar på jorden och som sådan en förutsättning för olika typer av ekosystem. Regn är globalt sett den viktigaste källan för vattenkraft och konstbevattning. Från Wikipedia.

Det regnar utanför. Det verkligen öser ner. Ibland när det regnar blir jag så utsvävande. Kan sitta i timmar och bara tänka på hur konstigt regn är. Hur det kan regna på ena sidan huset men inte andra. Hur jag gillar när det regnar tunga vattendroppar. Men hur jag hatar när det duggregnar. Hur det kan regna trots att solen skiner. Hur regnkläder kan skydda en mot regnet. Mot vatten. Men, om man badar i regnkläder blir man blöt. Om man kan dricka regnvatten. Och om man kan det, kan man dricka regnvattnet i städer, eller är det förorenat? Jag minns en gång i lågstadiet då en kompis till mig drack lerigt rengvatten för att någon sa att regnvatten var det renaste som fanns. Sen kräktes hon. Jag drack aldrig ur någon pöl. Jag var ett sånt där tråkigt barn som inte tyckte om att bli smutsigt. Fast jag gillade regnet. Sprang ut och sprang och plaskade. Jag plaskade här om dagen med. Jag och mamma tog på oss våra nya regnstövlar och tillbringade en halv eftermiddag med att hoppa i pölar. Alla glodde. Men vad brydde vi oss om det. Sen frågade jag henne om man kunde dricka regnvatten. Men hon visste inte heller. Äsch. Nu ska jag ta på mig regnkläder och sätta mig på balkongen med en kopp te.

Advertisement