Amerikansk patriotism.

by Irina Bernebring Journiette

Idag fick jag mitt nya pass. Hade jag varit komiker hade jag på tiden det tog att öppna kuvertet det låg i hunnit klämma ur mig ett tio-tal skämt. Insidan av mitt pass pryds av en stor amerikansk flagga. I färg. En örn som ser arg ut – inga fredsduvor här inte och någon slags vete. Sedan, slagdänga efter slagdänga. “We the people – of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America”. Pust. Visst låter det fint. Men det känns, förlegat, som patriotiskt skitsnack. Från en stat som säger sig vara frihetens land och demokratins försvarare men som dagligen inskränker de mänskliga rättigheterna och blundar för det förfall som gnager och äter upp landet inifrån.

Ha, en annan rolig sak. På varje sida står där ett fint citat från någon stor amerikansk tänkare. Ganska fint faktiskt, om inte flera av dem refererade till Gud – eller God almighty. Religion och pass hör inte ihop. Nej. Tack. Punkt.

Advertisement