Grønland vers 2.0

by Irina Bernebring Journiette

Det ør førændring i luften. Det mærks. Spænningen stiger. I morgon infør sjælvstyret på Grønland. Dansk kolonianmakt ær førbi (næstan). Grønlændska blir det officiella språket och det grønlændska folket återtar sitt land. Det ær intressant att vara hær. Att lyssna på allas farhågor och førvæntningar. Det firas konstant, tre dagars firande inleddes igår. I dag håller det på før fullt, trots att regnet æser ner utanfør. Det gør ingenting, folket ær lyckligt.

Jag har ænnu inte upplevt allt det negativa som mamma berættar om. Men jag har varit hær i snart lite mer æn en vecka. Hon har varit hær i snart lite mer æn tre månader. Jag reagerar i stællet på alla små ting. Som att folk alltid ler tillbaka till en och att man kan vinna 200 dkk i presentkort på Brugsen om man ler mot en journalist. Det ær roligt. En annan rolig sak ær att det tycks finnas oændligt med bilar hær i Nuuk, men bara 16 000 invånare, 3 busslinjer och 5 gator som tar dig runt hela staden. En mindre rolig sak ær all smuts. Det som gøms i snø kommer upp i tø och så ær verkligen fallet hær. Allt mæjligt skræp ligger slængt i diken. Men så fort man kommer upp i fjællen førændras allt. Efter 15 minuters busstur eller cirka en timmes promenad (tack vare alla berg, backar och kullar som måste klættras uppfør, nerfør, øver eller runt) kan man ta sig till en helt annan værld. Inga mænniskor, bara tystnad. Hærom dagen åkte vi på tur in i Isfjorden – bilder kommer nær jag kommer hem. Det var slående vackert. Mæktiga isberg som reser sig genom dimman ur ett djupblått hav. Det enda som hørs ær vattnets porlande.

Nu måste jag gå før biblioteket stænger. Jag ær fortfarande førstummad øver scenografin hær och hur vackert allting ær. Kan inte hitta ord att formulera alltets skønhet. Jag ær lite i extas. Lite så dær underbart førvirrad nær kreativiteten vill bryta sig ut men den inte vet hur. Æsch, nu svamlar jag. Jag lovar att jag ska uppdatera med något lite mer konkret nær jag funnit mina ord. I morgon ska jag fira nationaldag och sjælvstyrelse – vi får se hur allt utvecklar sig.

Advertisement